Kurban Bayramı'nda kesilen etin uygun bir şekilde muhafaza edilmesi oldukça önemli olduğunu dile getiren uzmanlar, etlerin, hijyenik bir şekilde porsiyonlara ayrılarak temiz kaplara konulması, oda sıcaklığında bekletilmemesi ve hemen buzdolabına konulması gerektiğini söylüyor.
Haber Giriş Tarihi: 18.06.2024 13:21
Haber Güncellenme Tarihi: 18.06.2024 13:21
Kaynak:
IGF
İSTANBUL (İGFA) - Beslenme ve Diyetetik Bölümünden Öğr. Gör. Hatice Nurseda Hatunoğlu, Kurban Bayramı'nda etin uygun saklanma ve tüketilme yöntemlerini anlatarak, hijyen ve güvenlik konularında önemli uyarılarda bulundu.
Kurban Bayramı'nda kesilen etin uygun bir şekilde muhafaza edilmesi oldukça önemli olduğunu dile getiren Öğr. Gör. Hatice Nurseda Hatunoğlu, “Etler, hijyenik bir şekilde porsiyonlara ayrılarak temiz kaplara konulmalı. Oda sıcaklığında bekletilmemeli ve hemen buzdolabına konulmalı. Kurban eti tüketilmeden önce ölüm katılığının geçmesi için yaklaşık 24 saat buzdolabında bekletilmeli. Bu süre, etin lezzet ve aroma açısından daha iyi bir tat sunmasına yardımcı olacaktır.” dedi.
ETLER, ÇİĞ SEBZE MEYVE GİBİ DİĞER BESİNLERLE TEMASTAN KAÇINILMALI
Kurban etinin saklanacağı kap ve kullanılan kesme araçlarının temizliğine de dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Öğr. Gör. Hatice Nurseda Hatunoğlu, “Hava almayacak şekilde saklama poşetleri veya streç filmleri ile paketlenmeli, oda sıcaklığında bekletilmemelidir. Eğer et 2-3 gün içinde tüketilecekse buzdolabında kalabilir ancak uzun süreli saklama için derin dondurucular uygundur. Derin dondurucuda saklanacaksa etin hava almayan, sızdırmaz ambalajlarda dondurulması önemlidir. Dondurma işleminde küçük porsiyonlara ayrılıp dondurulabilir. Derin dondurucuda 6-12 ay arası saklanabilir, ancak lezzet ve kalitede azalma görülebilir. Bulaş durumunu önlemek için kesinlikle çiğ sebze meyve gibi diğer besinlerle temastan kaçınılmalıdır. Ayrıca herhangi bir bozulma durumunun önüne geçmek için etin kokusu kontrol edilmelidir.” diye bilgi verdi.
ETLER 6-24 SAAT ARASINDA DİNLENDİRİLMELİ
Kesim sonrası etin dinlendirilmesi etin daha yumuşak, daha lezzetli ve renginin daha koyu olmasına yardımcı olduğunu da söyleyen Öğr. Gör. Hatice Nurseda Hatunoğlu, şöyle devam etti:
“Bu süreçte etin lifleri gevşer ve suyunun dağılması sağlanır. Ayrıca dinlendirme süreci, etin daha kolay ve düzgün bir şekilde kesilmesine de yardımcı olur. Dinlendirme süresi, etin büyüklüğüne ve türüne göre değişmekle birlikte 6-24 saat arasında değişir.”
Etin buzdolabında 1- 2 gün arasında taze kalarak saklanabildiğini kaydeden Hatunoğlu, “Etler, 6 ay ila 1 yıla kadar dondurucuda saklanabilir. Saklama süresi, etin türüne, kesim şekline ve dondurucunun sıcaklığına bağlı olarak değişebilir.” dedi.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Etler oda sıcaklığında bekletilmemeli!
Kurban Bayramı'nda kesilen etin uygun bir şekilde muhafaza edilmesi oldukça önemli olduğunu dile getiren uzmanlar, etlerin, hijyenik bir şekilde porsiyonlara ayrılarak temiz kaplara konulması, oda sıcaklığında bekletilmemesi ve hemen buzdolabına konulması gerektiğini söylüyor.
İSTANBUL (İGFA) - Beslenme ve Diyetetik Bölümünden Öğr. Gör. Hatice Nurseda Hatunoğlu, Kurban Bayramı'nda etin uygun saklanma ve tüketilme yöntemlerini anlatarak, hijyen ve güvenlik konularında önemli uyarılarda bulundu.
Kurban Bayramı'nda kesilen etin uygun bir şekilde muhafaza edilmesi oldukça önemli olduğunu dile getiren Öğr. Gör. Hatice Nurseda Hatunoğlu, “Etler, hijyenik bir şekilde porsiyonlara ayrılarak temiz kaplara konulmalı. Oda sıcaklığında bekletilmemeli ve hemen buzdolabına konulmalı. Kurban eti tüketilmeden önce ölüm katılığının geçmesi için yaklaşık 24 saat buzdolabında bekletilmeli. Bu süre, etin lezzet ve aroma açısından daha iyi bir tat sunmasına yardımcı olacaktır.” dedi.
ETLER, ÇİĞ SEBZE MEYVE GİBİ DİĞER BESİNLERLE TEMASTAN KAÇINILMALI
Kurban etinin saklanacağı kap ve kullanılan kesme araçlarının temizliğine de dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Öğr. Gör. Hatice Nurseda Hatunoğlu, “Hava almayacak şekilde saklama poşetleri veya streç filmleri ile paketlenmeli, oda sıcaklığında bekletilmemelidir. Eğer et 2-3 gün içinde tüketilecekse buzdolabında kalabilir ancak uzun süreli saklama için derin dondurucular uygundur. Derin dondurucuda saklanacaksa etin hava almayan, sızdırmaz ambalajlarda dondurulması önemlidir. Dondurma işleminde küçük porsiyonlara ayrılıp dondurulabilir. Derin dondurucuda 6-12 ay arası saklanabilir, ancak lezzet ve kalitede azalma görülebilir. Bulaş durumunu önlemek için kesinlikle çiğ sebze meyve gibi diğer besinlerle temastan kaçınılmalıdır. Ayrıca herhangi bir bozulma durumunun önüne geçmek için etin kokusu kontrol edilmelidir.” diye bilgi verdi.
ETLER 6-24 SAAT ARASINDA DİNLENDİRİLMELİ
Kesim sonrası etin dinlendirilmesi etin daha yumuşak, daha lezzetli ve renginin daha koyu olmasına yardımcı olduğunu da söyleyen Öğr. Gör. Hatice Nurseda Hatunoğlu, şöyle devam etti:
“Bu süreçte etin lifleri gevşer ve suyunun dağılması sağlanır. Ayrıca dinlendirme süreci, etin daha kolay ve düzgün bir şekilde kesilmesine de yardımcı olur. Dinlendirme süresi, etin büyüklüğüne ve türüne göre değişmekle birlikte 6-24 saat arasında değişir.”
Etin buzdolabında 1- 2 gün arasında taze kalarak saklanabildiğini kaydeden Hatunoğlu, “Etler, 6 ay ila 1 yıla kadar dondurucuda saklanabilir. Saklama süresi, etin türüne, kesim şekline ve dondurucunun sıcaklığına bağlı olarak değişebilir.” dedi.
Kaynak: IGF
En Çok Okunan Haberler
Bir tarafı yapılırken diğer taraf bozuluyor
Yalova'daki 400 yataklı devlet hastanesi yolu için yapılan ihaleden sonra, hafriyatın gelişigüzel depolanması sonucu yolun kaydığı ve çatlaklar oluştuğu bildirildi. Jeoloji Mühendisi Osman Kendir, tehlikenin arttığını belirtirken, belediyeye denetim uyarısı yaptı.
Hastahanenin doğusuna dikkat çekti
Yalova'daki 400 yataklı devlet hastanesi yolu için yapılan ihaleden sonra, hafriyatın gelişigüzel depolanması sonucu yolun kaydığı ve çatlaklar oluştuğu bildirildi. Jeoloji Mühendisi Osman Kendir, tehlikenin arttığını belirtirken, belediyeye denetim uyarısı yaptı.
Yalova seyahat otobüsü zannedildi
Yalova'dan Siirt'e giden yolcu otobüsü, Mersin yolunda kaza yaptı. 28 kişi yaralanırken, bunların 10'u ağır yaralı. Otobüs, virajda kontrolden çıkarak 25 metre yuvarlandı. Kazanın ardından bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi.
Plakası değiştirilmemiş
77 DK 056 plakalı otobüs, Mersin yolunda kaza yaptı. 28 yolcu yaralandı, 10'u ağır. Otobüs 3 ay önce Yalova seyahatten başka firmaya satılmış, plaka değişmemiş. Kaza sonrası çok sayıda ekip bölgeye sevk edildi, yaralılar hastanelere kaldırıldı.
Detaylı inceleme devam ediyor
Yalova'da suya yabancı madde atılmasının ardından Belediye Başkanı Gürel, olayı kınadı ve bunun vatan hainliği olduğunu belirtti. Konuyla ilgili hızlı bir müdahale yapıldığını ve suyun güvenle kullanılabileceğini açıkladı. İncelemeler devam ediyor.
Konunun takipçisiyiz
Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel, kente içme suyuna kimyasal madde atanların vatan hainliği yaptığını söyleyerek kınadı. Gürel, su kesintisi sonrası yapılan incelemelerde suyun temiz olduğunu belirtti ve su kesintisinin tedbir amaçlı yapıldığını açıkladı.