Hava Durumu

SERİN MEVSİMLERİN KABUSU: CİLT KURULUĞU

Özel Atakent Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Ragıp İsmail Engin, deride çatlaklar, pul pul soyulmalar, kepeklenme ve kaşıntı ile seyreden ve nemlendirici kullanılsa dahi geçmeyen cilt kuruluğu hakkında bilgi verdi. Yaşlanmayla birlikte daha kuru ve daha az yağlı bir cilt meydana gelir. Derinin üst tabakasının yaklaşık yüzde 10 luk bir kısmını su oluşturur. Bu tabakadaki suyun azalması ile deride çatlama, kaşıntı ve kuruluğa neden olur. Cilt kuruluğu olan kişilerin çoğunda altta yatan bir hasta

Haber Giriş Tarihi: 13.09.2019 09:50
Haber Güncellenme Tarihi: 13.09.2019 09:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bolge.com.tr
SERİN MEVSİMLERİN KABUSU: CİLT KURULUĞU

Kuruluk şiddetlendikçe renk değişikliğine ek olarak ciltte gerilme hissi, pul pul soyulmalar, kepeklenme, deri yüzeyinde pürüzlenme, çatlaklar, yarıklanmalar meydana gelir. Kaşıntı, kuru derinin sebep olduğu diğer bir şikayettir. Kuruluk tedavi edilmezse sonunda egzamalar görülebilir.
Kuruluk kollarda, bacaklarda ve gövdede daha belirgindir. Yüz diğer vücut bölgelerine göre daha su geçirmezdir. Deri geçirgenliğinde ise lipitlerin (yağların) kritik rolleri vardır. Sık duş alındığında doğal deri lipitlerinin yeniden oluşabilmesi için yeterli süre olmadığı için kuruluk özellikle yağ bezleri daha az olan kol ve bacaklarda daha belirgin görülür.
Cilt kuruluğu olan kişiler bir dermatoloji uzmanına danışmadırlar. Bazı olgularda sadece nemlendiriciler yeterli iken, belirtilerin şiddetli olduğu durumlarda antihistaminik ilaçlar, topikal kortikosteroid kremlere ihtiyaç duyulabilir. Çok sayıda nemlendirici olduğundan rastgele bir nemlendirici kullanımı pek doğru değildir. Hastanın deri tipine ve şikayetlerine uygun nemlendiriciler verilmelidir.
Kuru Deri (Kserozis ) için Öneriler;
• ÇOK DAR GİYİNMEYİN: Çok dar giysiler sürtünme ile deride kuruluk ve iritasyona neden olabileceği için kıyafet şeçerken dikkat edilmelidir.
• SOĞUKTA ELDİVEN KULLANIN: Sonbahar ve kış aylarında düşük nem oranı sebebiyle daha sık deri kuruluğu gelişir. Soğuk havalarda açıkta kalan özellikle ellerimizi eldivenle korumamız gerekir.
• KISA DUŞ ALIN: Sık duş almak hijyen için gerekli olsa da; uzun süren, banyo köpükleriyle yapılan ve çok sıcak suyla alınan duşlar deri kuruluğunu alevlendirir. Bu nedenle banyo ve duş süresi kısa tutulmalı, duştan çıktıktan sonra uygun nemlendiriciler kullanılmalı.
• YAĞLI SABUN KULLANIN: Sabunlar deriyi kuruttuğundan pH'ı 5.5 sabunsuz temizleyiciler veya yağ ve gliserin oranı yüksek sabunlar tercih edilmelidir.
• KİMYASALLARDAN KORUNUN: Sık deterjan ve kimyasallarla temastan kaçınılmalıdır.
• OFİSİ NEMLENDİRİN: Özellikle ofis ortamında çalışanlar, klimanın neden olduğu düşük nem sonucu oluşan cilt kuruluğundan şikayet edebilirler. Odanın nem oranının düşük olmamasına dikkat edilmelidir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.