Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

SANTRAL  NEDEN DURDURULDU?

2.TEHLİKE DENİZDE

Haber Giriş Tarihi: 23.06.2024 09:17
Haber Güncellenme Tarihi: 23.06.2024 09:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bolge.com.tr
SANTRAL  NEDEN DURDURULDU?

Yalova, ilçe ve belde belediyeleri ile İl Özel İdaresinin üyesi olduğu YAKAB tarafından "Katı Atık Gazından Elektrik Üretimi ve Katı Atık Sahasının İşletilmesi Projesi" kapsamında 2018 yılında Altınova ilçesinde özel bir firmaya yap-işlet-devret modeliyle Katı Atık Gazından (LFG) Elektrik Üretimi ve Katı Atık Sahasının İşletilmesi Tesisinin çalışmadığı ortaya çıktı.

Öte yandan YASKİ eski başkanlarından Ahmet Özsümer ise diğer bir tehlikenin Yalova Atıksu ve Kanalizasyon Alt Yapı Tesislerinden geleceğini iddia ederek,” Halen yanmakta olan Denizçalı köyü Handere mevkisinde bulunan çöplük alandan çöp sularının tankerlerle YASKİ tesislerine getirildiği duyumunu aldığını ve bu kimyasallarla dolu suyun YASKİ de teknik olarak arıtılamayacağını ve bu şekilde Marmara’ya salınmasının büyük bir çevre kirliliği ve ölümlere neden olacağını söyledi.

YENİ YAKAB BAŞKANINDAN GELEN AÇIKLAMADA İSE…

Diğer bir açıklama ise Yalova Yerel Yönetimler Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği (YAKAB)’ın yeni başkanı Çiftlikköy belediye Başkanı Adil Yele’den geldi.

Yele, basına yaptığı açıklamada ise,” Burada 15 yıldır depolanan bir çöpler var. Yüzeyde yangını kontrol altına alsak da yangın aşağıda içten içe devam ediyor. Bu yangın kolay kolay sönmez. O nedenle de Çiftlikköy ve Yalova İtfaiyesi ekipleri burada belirli aralıklarla söndürme çalışmalarını sürdürüyor.,

ORAL KÖTÜ YÖNETMİŞ

Çöp depolama alanının son derece kötü bir şekilde yönetilmiş. Burayı devir aldığımızda karşılaştığımız tablo içler acısıydı. Hiçbir kurala uyulmamış. Müteahhit ortada yok. Biz görevi devralınca buradaki başıboşluğu ortadan kaldırmak için elimizden gelen mücadeleyi ortaya koymaya başladık. Ben çöp depolama alanının profesyonel bir şekilde yönetilmesi gerektiğini savunuyorum. Yaşadığımız son yangın da bunun gerekliliğini ortaya koydu.

Hemen Encümeni toplayacağım ve gerekli tüm kararları alacağız. Çöp depolama alanının genişletilmesi ve profesyonel bir anlayışla işletilmesi için birliğe üye tüm belediyelerle bir karar vermemiz artık kaçınılmaz bir hal aldı.

SANTRAL  NEDEN DURDURULDU?

Yele yangının gerçekleştiği bölgede yer alan elektrik üretim tesisinin de zarar gördü. Yangının meydana geldiği yerde elektrik üretemeyen bir elektrik tesisimiz vardı. O da alevlerden zarar gördü. Yangını söndürdükten sonra bu tesisin kullanılır hale getirilmesi için de adımlar atacağız” dedi.

BU BİR ÇEVRE KATLİAMIDIR!

Yalova çöplüğü haricinde diğer büyük tehlikenin Yalova Atık Su ve Kanalizasyon Alt Yapı Tesisleri (YASKİ) eski başkanlarından Ahmet Özsümer ise diğer bir tehlikenin YASKİ tesislerinden geleceğini ileri sürdü.

Özsümer, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, ”Çöplük tutuşunca, yeni yeni parlak fikirler ve itiraflar ortaya çıkıyor. Çöplük de biriken su, tankerlerle arıtmaya taşınıyormuş…!

Hedef kanalizasyona bağlayıp arıtmaya yollamakmış…!,Bir de, her zamanki gibi anlatılan masal…

ön arıtma yapılıp yollanacakmış…!Biz bu masalları çok dinledik.

O çöplük suyunun içinde tersanelerin, kimya tesislerinin çöpleri ve posaları var..!

Pil var, naylon var, kimyasal var, tıbbi atık var…

Şakamısınız siz ?

Yalova Atık Su Arıtma tesisi, evsel nitelikli suların arıtılıp, derin deşarj ile denize verildiği bir tesistir.

Biz de denizden neden koku geliyor diyoruz?

O suyu arıtma tesisine yollamak ve kanalizasyona bağlamak çevre suçudur…

Marmara Denizine ihanettir… Aklınızdan bile geçirmeyin!

Yalova belediyesine bağlı birlikler biran evvel bir çatı altına toplanmalıdır. Birlik üyesi belediyeler birliklere borçlarını ödemiyorlar. Parası olan sadece Yeşil Körfez su Birliği var. Belediyeler bu birliğe de para ödemiyorlar ama Yeşil Körfez Birliği Sanayiye su sattığı için para sıkıntısı yok.

Vatandaştan paralar toplanıyor ama bu birliklere belediyeler para ödemiyor.

YAKAP ve YASKİ de para sıkıntısı çektiği için yatırım yapamıyor. Birliklerin parası tek havuzda toplanmalı… TİGEM sahilinden denize bağlantı var. Buradan salınanın ne olduğunu bilmiyorum ama şu gerçek bu kısımdan lağım kokuları geliyor. Kesin bir şey söylemek istemem ama arıtmada eksik bir şeyler yapılıyor olabilir.

MİLYONLUK TESİSE NE OLDU?

Halen için için yanmakta olan çöplükte 2018'in temmuz ayında elektrik santrali  hizmete girmesinin ardından, Kasım 2020'ye kadar 265 bin 294 ton katı atıktan 22 bin 348 megavat elektrik üretildiğini zamanında açıklayan ,YAKAB ve Altınova Belediye Başkanı Metin Oral AA muhabirine, “tesisi kuran firmanın 10 yıllık işletme süresinin bulunuyor.

Burada hem ozon tabakasına giden ve oraya zararlı olan metan gazını kesmiş oluyoruz hem de boşa giden o gazın enerji üretimine dönmesini sağlıyoruz.

Oral, tesisin çevreye sağladığı yararların yanı sıra elektrik üretiminden aldığı pay ile önemli bir kar elde etti.

KAR VARSA NEDEN TETBİR ALMADINIZ?

Burada saatte ortalama 1,2 megavat enerji üretiliyor. 3 milyon lira karı mevcut. Dolayısıyla bizim için önemli bir tesis. Elektrik üretimine baktığımız zaman Yalova'nın enerji üretimi olarak 6 bin konutuna denk geliyor.

Yani 6 bin konutun enerjisini sağlamış oluyor. Yalova'daki enerji giderinin yüzde 3'ü karşılanıyor. Bu ciddi bir rakam. Kapasitemiz normalde 1,2 megavat ancak üçüncü lotumuz devreye girdiği zaman 2,8 megavata çıkmış olacağız. İnşallah üçüncü lotumuzun devreye girmesiyle bu rakamlara ulaşabileceğiz.

BÖYLEMİ ÖRNEK OLDUNUZ?

Başka illerde benzerleri bulunan tesisin çevreye katkısı nedeniyle örnek oldu. Üçüncü lot sonrası dördüncüsünü de devreye almayı hedefledik.

Geniş bir alanda kurulacak dördüncü lotta ayrıştırma, elektrik üretimi, tıbbi atıkların da bertaraf edileceği kompost tesislerle entegre bir yapı oluşacak.”      Demişti…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.