Görüntüler yapay zekamı ?

Yalova'daki Hicri Ercili Tersanesi'nde çevre kirliliği yaşandığına dair sosyal medya iddialarını reddeden şirket, görüntülerin yapay zekayla oluşturulduğunu savundu. Olayla ilgili hukuki süreç başlatılırken gözler resmi incelemelere çevrildi.

Haber Giriş Tarihi: 03.08.2026 08:23
Haber Güncellenme Tarihi: 03.08.2026 08:25
https://www.bolge.com.tr

Yalova'nın Altınova Tersaneler Bölgesi'nde faaliyet gösteren Hicri Ercili Tersanesi'ne ilişkin sosyal medyada paylaşılan ve denizde çevre kirliliği oluştuğunu öne süren görüntüler kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Görüntülerde gemi bakım ve boya çalışmaları sırasında koruyucu perdeleme yapılmadığı, boya partiküllerinin denize yayıldığı ve ardından kimyasal madde döküldüğü iddia edildi.

Söz konusu görüntülerin ardından gözler yetkili kurumlara çevrilirken, Hicri Ercili Tersanesi de yazılı bir basın açıklaması yayımladı.

TERSANE: "GÖRÜNTÜLER GERÇEĞİ YANSITMIYOR"

Şirket tarafından yapılan açıklamada, son günlerde bazı basın yayın organları ve sosyal medya platformlarında yer alan görüntülerin gerçeği yansıtmadığı savunuldu.

Açıklamada, söz konusu görüntü ve videoların yapay zekâ teknolojisi kullanılarak oluşturulduğunun değerlendirildiği belirtilerek, bu içeriklerin tersanenin kurumsal itibarını hedef aldığı ifade edildi.

Şirket ayrıca tüm faaliyetlerini çevre mevzuatı ve uluslararası düzenlemelere uygun şekilde yürüttüğünü, yetkili kamu kurumlarının denetimlerinden başarıyla geçtiğini belirtti.

Basın açıklamasında, iddiaları içeren içerikleri hazırlayan, paylaşan ve yayılmasına katkı sağlayan kişi ve kuruluşlar hakkında hukuki ve cezai süreç başlatıldığı da duyuruldu. Kamuoyunun yalnızca resmi makamların açıklamalarına ve doğrulanmış bilgilere itibar etmesi çağrısında bulunuldu.

ŞİMDİ SÖZ YETKİLİLERDE

Ortada iki farklı iddia bulunuyor.

Bir tarafta çevre kirliliği yaşandığını öne süren görüntüler ve iddialar, diğer tarafta ise bu görüntülerin gerçeği yansıtmadığını belirten şirket açıklaması...

Bu noktada gerçeği ortaya koyacak olan sosyal medya tartışmaları değil, resmi incelemeler olacaktır.

Kamuoyu şu soruların yanıtını bekliyor:

Görüntüler üzerinde resmi inceleme başlatıldı mı? Denizden numune alındı mı? Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü bölgede denetim yaptı mı? Sahil Güvenlik ve ilgili kurumlar olayla ilgili tutanak düzenledi mi? Görüntülerdeki iddiaların doğru olup olmadığı bilimsel analizlerle ortaya konulacak mı?

KARARI RESMİ İNCELEME VERECEK

Bu haberde yer verilen çevre kirliliğine ilişkin hususlar iddia niteliğindedir. Buna karşılık Hicri Ercili Tersanesi söz konusu iddiaları reddetmiş ve görüntülerin gerçeği yansıtmadığını açıklamıştır.

Artık kamuoyu adına beklenti nettir: Gerçeği, yapılacak resmi inceleme ortaya çıkarsın.

Yalova Valiliği, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülecek olası inceleme ve açıklamalar, kamuoyundaki tüm soru işaretlerini giderecek en önemli kaynak olacaktır.

Doğruyu söyleyecek olan taraflar değil, yapılacak resmi denetim ve bilimsel incelemelerdir. Kamuoyu da şimdi yetkililerden bu incelemenin sonucunu bekliyor.