En büyük yatırım oldu

Yalova'da 25 dönümlük arazide yapılacak "Yaşam Merkezi Projesi"nin 2027'de tamamlanacağını belirten İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, projenin 1,5 milyar TL gelir ve 1000 kişiye istihdam sağlayacağını açıkladı. Arazi satılmadı, hasılat paylaşımı yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 09.07.2025 08:26
Haber Güncellenme Tarihi: 09.07.2025 08:26
https://www.bolge.com.tr

Yalova İl Özel İdaresine ait yaklaşık 25 dönümlük, Çınarcık yolu kavşağındaki arazinin 2022 Ekim ayında yapılan ihalesine bir müteahhit katıldığı, rekabet ortamı yaratılmadığı ve sonuçta % 28,44 kat karşılığı verildiği iddialarına üzerine yapılan “Yaşam Merkezi Projesi” hakkında Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, açıklamalarda bulundu.

2027 yılı başında tamamlanacağını söyleyen Soygüzel,” proje İl Özel İdaresi'ne yaklaşık 1,5 milyar liralık bir gelir getirecek. Bu Özel İdarenin Yalova’ya yapılan en büyük projesi olacak ve yaklaşık 1000 kişiye istihdam yaratacak.

Biz de Yalova İl Özel İdaresi olarak devletimizin çeşitli kurumları ile istişarede bulunarak hasılat paylaşımı yöntemi ile bir proje ihalesi gerçekleştirdik. Yalova İl Özel İdaresi olarak bugünkü rakamlarla buradan yaklaşık 1,5 milyar liralık bir gelir elde etmeyi öngörüyoruz.

Arazi satılmadı

Son dönemde kamuoyunda projenin yapıldığı arazinin "yok pahasına satıldığı" yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmıyor. Bu arazi satılmadı. Burasının tapusu ve mülkiyeti Yalova İl Özel İdaresi’ne aittir. Biz burasını hasılat paylaşımı yöntemi ile müteahhitte verdik. Bu konuda kimsenin bir endişesi olmasın.

2027 başında bitecek

Projenin inşaat sürecinin planlandığı gibi ilerliyor. Şu anda zemin iyileştirme çalışmaları devam ediyor. Yalova’mızda zemin sıvılaşması yoğun olduğu için müteahhit firma zemine kazık çakma çalışmasını sürdürüyor. Bu çalışma bittikten sonra projenin temeli atılacak. Projenin 720 günlük bir süresi var ve 2027 başlarında tamamlanmasını öngörüyoruz.

"Kamunun kazancı yüzde 45’in üzerinde"

Biz burasını yaklaşık yüzde 30’luk bir hasılat paylaşım oranı ile ihale ettik. Kamunun diğer ihalelerini incelediğimizde bu oranın normal olduğunu görüyoruz. Ayrıca burası ticari imarlı bir yer olduğu için KDV oranları da yüzde 20 civarında. Devletin vergi gelirini de kattığınızda kamunun burada yaklaşık yüzde 45’in üzerinde bir kazancı olduğunu görüyoruz.”

Bu yatırımla birlikte Yalova’mız çok önemli bir cazibe merkezine sahip olacak. Projenin tamamlanması ile birlikte burada bin kişilik bir istihdam da oluşacak. Yani burada 4 ayaklı bir projeden bahsediyoruz: Yalova İl Özel İdaresi gelir elde edecek, devlet vergi geliri elde edecek, Yalova bir cazibe merkezi kazanacak ve yeni istihdam alanları açılmış olacak. Bu bağlamda proje, ilimiz için son derece verimli ve isabetlidir,” dedi.