Turp nasıl tüketilmeli? Faydalarını biliyor musunuz?
Turp nasıl tüketilmeli? Faydalarını biliyor musunuz?
Turp içeriğindeki vitamin, mineral ve lifler sayesinde düzenli olarak tüketilmesi önerilen bir besin kaynağıdır. Salataların vazgeçilmezi olan turp, birçok yemeğin yanında garnitür olarak yenmekte, tokluk hissi verdiği için de diyetlerde kullanılmaktadır.
Haber Giriş Tarihi: 05.01.2024 10:36
Haber Güncellenme Tarihi: 05.01.2024 10:36
Kaynak:
IGF
KAYSERİ (İGFA) - Antioksidan içeriğiyle birçok sağlık sorununun oluşmasını engelleyen turp, içerdiği kükürtlü bileşiklerden dolayı gaz yapma ihtimali nedeniyle dikkatli tüketilmelidir.
Uz. Dyt. Betül Merd, vitamin deposu turpun faydaları hakkında bilgi verdi.
SİYAH TURP ANTİOKSİDAN DEPOSU
Turp (Raphanus sativus L.) Brassicaceae familyasından sebze olarak tüketilen; ilk olarak Çin, Japonya, Kore ve Güney Asya’da yetiştirildikten sonra günümüzde dünyadaki birçok iklim kuşağında yetiştirilebilen faydalı bir bitkidir. Askorbik asit (C vitamini), folik asit, magnezyum, kalsiyul ve potasyum gibi minarel zengini olan turp, aynı zamanda B6, riboflavin kaynağıdır.
Turpta; kuru madde, ham lif, toplam çözünebilir şekerler, C vitamini, protein ve nitrat bulunmaktadır.
Turpun % 90-95 su, %5-10 kuru maddeden oluşur. 100 gramında 17 Kcal enerji, 1 gramı protein, 0,1 gramı yağ, 3,6 gramı karbonhidrat, 10 IU A vitamini, 26 miligramı C vitamini, 0,03 miligramı tiamin ve riboflavin, 0,3 miligramı niasin, 30 miligramı kalsiyum, 31 miligramı fosfor, 1 miligramı demir, 18 miligramı sodyum ve 322 miligramı potasyum içermektedir. Bazı türlerinde ise % 3-4’e oranında şeker olduğu bilinmektedir. Yapılan araştırmalarda özellikle siyah turpun köklerinde yüksek oranda antioksidan, beyaz ve kırmızı turpta ise karotenoid olduğu belirlenmiştir.
SİNDİRİMİ RAHATLATIYOR, İŞTAH AÇIYOR
Sindirim sistemini güçlendirici etkisi olan turp aynı zamanda iştah açıcı özelliğe sahiptir. Kabızlığa iyi gelen turp, lif içeriği sayesinde sindirimi rahatlatmaktadır. Bağırsakları çalıştırdığı için sindirimi kolaylaştırmakta, iltihap sökücü özelliği nedeniyle astıma iyi gelmektedir. Her ne kadar C vitamini söz konusu olduğunda akla ilk portakal, mandalina ve greyfurt gibi meyveler gelse de kırmız turpta da hatırı sayılır miktarda C vitamini bulunmaktadır.
Düzenli olarak tüketildiğinde cilt üzerinde olumlu etkileri olduğu belirlenmiştir. Ayrıca turpun kaynatılarak elde edilen suyu saçlı derideki kepeğe ve saç dökülmesine karşı etkilidir.
NASIL TÜKETİLMELİ?
Türkiye’de özellikle et ve balık türü besinlerin yanında vazgeçilmez bir garnitür olarak servis edilen, bunun yanı sıra deniz ürünleri ile birlikte tüketilen turp her yemeğin yanında yenebilen vazgeçilmez bir besin kaynağı olduğunu ifade eden Uz. Dyt. Betül Merd, salataların süsü olan turp, besin değerlerinin kaybolmaması için çiğ olarak tüketilmesi gerektiğini kaydetti. "Fazla olmamak şartıyla özellikle siyah turpu bal ile karıştırarak yemek birçok soruna iyi gelmektedir" diyen Merd, "Siyah turpu bal ile karıştırarak 1 gün soğukta muhafaza işlemi sonrasında sulu kısımdan sabah akşam birer fincan içilmesi gayet sağlıklıdır. ‘Turp gibi olmak’ deyiminin hakkını veren bu turpu çocuklara düzenli olarak yedirmek gerekir" diye konuştu.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Turp nasıl tüketilmeli? Faydalarını biliyor musunuz?
Turp içeriğindeki vitamin, mineral ve lifler sayesinde düzenli olarak tüketilmesi önerilen bir besin kaynağıdır. Salataların vazgeçilmezi olan turp, birçok yemeğin yanında garnitür olarak yenmekte, tokluk hissi verdiği için de diyetlerde kullanılmaktadır.
KAYSERİ (İGFA) - Antioksidan içeriğiyle birçok sağlık sorununun oluşmasını engelleyen turp, içerdiği kükürtlü bileşiklerden dolayı gaz yapma ihtimali nedeniyle dikkatli tüketilmelidir.
Uz. Dyt. Betül Merd, vitamin deposu turpun faydaları hakkında bilgi verdi.
SİYAH TURP ANTİOKSİDAN DEPOSU
Turp (Raphanus sativus L.) Brassicaceae familyasından sebze olarak tüketilen; ilk olarak Çin, Japonya, Kore ve Güney Asya’da yetiştirildikten sonra günümüzde dünyadaki birçok iklim kuşağında yetiştirilebilen faydalı bir bitkidir. Askorbik asit (C vitamini), folik asit, magnezyum, kalsiyul ve potasyum gibi minarel zengini olan turp, aynı zamanda B6, riboflavin kaynağıdır.
Turpta; kuru madde, ham lif, toplam çözünebilir şekerler, C vitamini, protein ve nitrat bulunmaktadır.
Turpun % 90-95 su, %5-10 kuru maddeden oluşur. 100 gramında 17 Kcal enerji, 1 gramı protein, 0,1 gramı yağ, 3,6 gramı karbonhidrat, 10 IU A vitamini, 26 miligramı C vitamini, 0,03 miligramı tiamin ve riboflavin, 0,3 miligramı niasin, 30 miligramı kalsiyum, 31 miligramı fosfor, 1 miligramı demir, 18 miligramı sodyum ve 322 miligramı potasyum içermektedir. Bazı türlerinde ise % 3-4’e oranında şeker olduğu bilinmektedir. Yapılan araştırmalarda özellikle siyah turpun köklerinde yüksek oranda antioksidan, beyaz ve kırmızı turpta ise karotenoid olduğu belirlenmiştir.
SİNDİRİMİ RAHATLATIYOR, İŞTAH AÇIYOR
Sindirim sistemini güçlendirici etkisi olan turp aynı zamanda iştah açıcı özelliğe sahiptir. Kabızlığa iyi gelen turp, lif içeriği sayesinde sindirimi rahatlatmaktadır. Bağırsakları çalıştırdığı için sindirimi kolaylaştırmakta, iltihap sökücü özelliği nedeniyle astıma iyi gelmektedir. Her ne kadar C vitamini söz konusu olduğunda akla ilk portakal, mandalina ve greyfurt gibi meyveler gelse de kırmız turpta da hatırı sayılır miktarda C vitamini bulunmaktadır.
Düzenli olarak tüketildiğinde cilt üzerinde olumlu etkileri olduğu belirlenmiştir. Ayrıca turpun kaynatılarak elde edilen suyu saçlı derideki kepeğe ve saç dökülmesine karşı etkilidir.
NASIL TÜKETİLMELİ?
Türkiye’de özellikle et ve balık türü besinlerin yanında vazgeçilmez bir garnitür olarak servis edilen, bunun yanı sıra deniz ürünleri ile birlikte tüketilen turp her yemeğin yanında yenebilen vazgeçilmez bir besin kaynağı olduğunu ifade eden Uz. Dyt. Betül Merd, salataların süsü olan turp, besin değerlerinin kaybolmaması için çiğ olarak tüketilmesi gerektiğini kaydetti. "Fazla olmamak şartıyla özellikle siyah turpu bal ile karıştırarak yemek birçok soruna iyi gelmektedir" diyen Merd, "Siyah turpu bal ile karıştırarak 1 gün soğukta muhafaza işlemi sonrasında sulu kısımdan sabah akşam birer fincan içilmesi gayet sağlıklıdır. ‘Turp gibi olmak’ deyiminin hakkını veren bu turpu çocuklara düzenli olarak yedirmek gerekir" diye konuştu.
Kaynak: IGF
En Çok Okunan Haberler
BUGÜN BİRARAYA GELECEKLER
Yalova'da yapılması planlanan Çağlayan Barajı ve HES projesine TEMA ve yerel halk doğa ve çevreye zararları nedeniyle tepki gösteriyor. Projenin su ve enerji faydalarına karşın, orman ve tarım alanlarına vereceği zarar endişe yaratıyor.
Toplamakla bitmiyor
Yalova'da devre mülk dolandırıcılığında 13 kişi 20 milyon TL zarara uğratıldı. Eş zamanlı operasyonla 3 şüpheli yakalandı. Mahkemeye çıkarılan şüphelilerden 2'si tutuklandı, 1'i adli kontrolle serbest.
Yalova'nın artık devre mülk dolandırıcıları meşhur oldu
Yalova'da devre mülk üzerinden dolandırıcılık iddiasıyla 20 milyon liralık vurgun yapan 3 kişi yakalandı. Yalova merkezli operasyonda şüphelilerden ikisi tutuklandı, biri adli kontrolle serbest bırakıldı. 13 kişi dolandırıldı.
Açılışa özel Fiatlar
51 yıllık deneyime sahip Yıldızlar Bosch, 10. şubesini Yalova'da açıyor. İlker Yıldız tarafından yönetilen mağaza, 15 Şubat'ta büyük bir açılışla hizmete girecek. Açılışa özel indirimler Yalovalıları bekliyor.
Yalova da uyuşturucu baskını
Yalova'da narkotik ekipleri, 11 adrese eş zamanlı operasyon düzenledi. 11 kişi gözaltına alındı, 7'si tutuklandı. Aramalarda sentetik uyuşturucu ve silah ele geçirildi. 4 zanlı adli kontrolle serbest bırakıldı.
Zehirleyemediler
Yalova'da narkotik ekiplerinin 11 adrese düzenlediği operasyonda 11 şüpheliden 7'si tutuklandı, 4'ü adli kontrolle serbest bırakıldı. Operasyonda uyuşturucu madde, hassas terazi ve tabanca ele geçirildi.