İzmir’de ilk kez düzenlenecek Ulusal Deniz ve Balıkçılık Bayramı’nda, Ege’nin ünlü sardalyası görücüye çıkacak. Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği Başkanı Mehmet Aksoy, 5-7 Ağustos 2016 tarihleri arasında Tarım Artı Organizasyon tarafından Güzelbahçe 2. Liman’da düzenlenecek fuarın sektörün en büyük derdi olan “tanıtım” içinde büyük fırsat olduğunu söyledi. Aksoy, "Bizim sıkıntımız Ege’nin balığı sardalyanın tanıtımını yeteri kadar yapamamış olmamızdır. Hamsi nasıl Karadeniz’de bir marka olduysa, Ege’de sardalyayı bu konuma getirmeliyiz" dedi. Anne sütüyle eş değer Sardalyanın omega 3 içeriğiyle anne sütüne eş değer olduğunu ve çocukların beyin ve fiziksel gelişiminde önemli rol aldığını belirten Aksoy, "Ege’de sadece çipura levrek ön planda tutuluyor. Halbuki sardalyayı atlıyoruz. Sardalya bizim için çok büyük bir nimet. İçinde omega 3 var. Anne sütüne eş değer doğal bir besin kaynağı. Sardalya dipteki pisliği yemiyor. Denizden doğal besleniyor. Biz bunun tanıtmalıyız. Bu bayram nedeniyle balığın ve özellikle de sardalyanın önemini vurgulayacağız ve 10 ton sardalya dağıtacağız" dedi. Balık içki mezesi değil Balığın içki mezesi olduğu yönündeki algıyı da eleştiren Aksoy, "Balık bugüne kadar hep rakıyla birlikte anıldı. Bu çok yanlış bir algı. Balık bir içki mezesi değil vücudun besin kaynağıdır. Çocuların en çok ihtiyacı olan omega 3 bu balıktadır. Balık rakı denildiği zaman keyfi oluyor. Oysa balık sağlık için tüketilmeli. Özellikle çocuklarımızın beyin ve fiziksel gelişimi için bol bol sardalye yedirelim" dedi. Kafa karıştıran yasak Güzelbahçe Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenecek Ulusal Deniz ve Balıkçılık Bayramı sırasında balık tüketimi konusunda vatandaşların bilgilendirileceğini belirten İzmir Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Yapıcı ise kamuoyunda 15 Nisan’da başlayan av yasağıyla vatandaşların taze balık yiyemedikleri yönünde yanlış bir algı oluştuğunu belirtti. Av yasağının sadece açık denizlere giden büyük balıkçıları ve gırgır balıkçılara yönelik olduğuna dikkat çeken Yapıcı, "Kıyıda tekneyle balıkçılık yapanlar bu yasaktan etkilenmiyor. Türkiye’de 18 bin balıkçı var. Bunun 16 bin tanesi kıyı balıkçısı ve her gün taze balık piyasaya sürülüyor. Ege Denizi’nde sardalya bitmiyor. Bu açıdan çok zengin. Biz bu etkinlikte halkımızı bilgilendirerek daha fazla balık tüketmelerini sağlayacağız. Japonya’da kişi başına 20 kilo balık düşerken Türkiye’de 7-8 kilo düşüyor. Bu çok az. Deniz balıkçılığını teşvik etmek ve vatandaşlarımıza deniz balığı yedirmeyi amaçlıyoruz" dedi. Sardalyanın faydaları Protein açısından zengindir. Sadece 85 gram sardalyada 23 gram protein vardır. Vücudu iltihaplanmalardan koruyan yağ asitleri açısından zengin bir kaynaktır. B12 ve D vitamini, kalsiyum ve selenyum açısından çok zengindir. Kemik ve diş sağlığı için çok önemli olan kalsiyum da sardalyada bolca bulunur. Sadece 56 gram sardalyada 217 mg kalsiyum vardır. Yüksek Omega 3 asitlerinin yapılan araştırmalara göre depresyona karşı iyi geldiği tespit edilmiştir. Yüksek protein ve sağlıklı yağ içeriği, kan şeker emilimini yavaşlatarak, kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olur. Yüksek protein ve yağ içeriği sizi uzun süre tok tutarak, kilo dengenizi korumaya yardımcı olur. Dip balığı değildir, toksin ve metal içermez. Kalp için iyidir, kolesterol ve kan basıncını düşürür. Renkli bayram Güzelbahçe Belediyesi ev sahipliğinde İzmir Valiliği, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü, Su Ürünleri Kooperatifi Merkez Birliği, İzmir Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği, İzmir Balıkçı İş Adamları Derneği, Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği, İzmir Ticaret Odası, Deniz Ticaret Odası ve üniversitelerin desteğiyle Tarım Artı Organizasyon tarafından düzenlenecek Ulusal Deniz ve Balıkçılık Bayramı renkli görüntülere sahne olacak. Bayramda balık tutma, olta bağlama, ağ onarma yarışmaları, kıyı temizliği, denizdibi temizliği, konserler, şovlar ve paneller yer alacak. Deniz ve balıkçılık sektör temsilcileri ikili iş görüşmeleri fırsatı yakalayacak. Sektördeki yeni ürün ve hizmetler de ilk kez görücüye çıkacak.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Ege’nin sardalyası görücüye çıkıyor
İzmir’de ilk kez düzenlenecek Ulusal Deniz ve Balıkçılık Bayramı’nda, Ege’nin ünlü sardalyası görücüye çıkacak. Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği Başkanı Mehmet Aksoy, 5-7 Ağustos 2016 tarihleri arasında Tarım Artı Organizasyon tarafından Güzelbahçe 2. Liman’da düzenlenecek fuarın sektörün en büyük derdi olan “tanıtım” içinde büyük fırsat olduğunu söyledi. Aksoy, "Bizim sıkıntımız Ege’nin balığı sardalyanın tanıtımını yeteri kadar yapamamış olmamızdır. Hamsi nasıl Karadeniz’de bir marka olduysa, Ege’de sardalyayı bu konuma getirmeliyiz" dedi.
Anne sütüyle eş değer
Sardalyanın omega 3 içeriğiyle anne sütüne eş değer olduğunu ve çocukların beyin ve fiziksel gelişiminde önemli rol aldığını belirten Aksoy, "Ege’de sadece çipura levrek ön planda tutuluyor. Halbuki sardalyayı atlıyoruz. Sardalya bizim için çok büyük bir nimet. İçinde omega 3 var. Anne sütüne eş değer doğal bir besin kaynağı. Sardalya dipteki pisliği yemiyor. Denizden doğal besleniyor. Biz bunun tanıtmalıyız. Bu bayram nedeniyle balığın ve özellikle de sardalyanın önemini vurgulayacağız ve 10 ton sardalya dağıtacağız" dedi.
Balık içki mezesi değil
Balığın içki mezesi olduğu yönündeki algıyı da eleştiren Aksoy, "Balık bugüne kadar hep rakıyla birlikte anıldı. Bu çok yanlış bir algı. Balık bir içki mezesi değil vücudun besin kaynağıdır. Çocuların en çok ihtiyacı olan omega 3 bu balıktadır. Balık rakı denildiği zaman keyfi oluyor. Oysa balık sağlık için tüketilmeli. Özellikle çocuklarımızın beyin ve fiziksel gelişimi için bol bol sardalye yedirelim" dedi.
Kafa karıştıran yasak
Güzelbahçe Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenecek Ulusal Deniz ve Balıkçılık Bayramı sırasında balık tüketimi konusunda vatandaşların bilgilendirileceğini belirten İzmir Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Yapıcı ise kamuoyunda 15 Nisan’da başlayan av yasağıyla vatandaşların taze balık yiyemedikleri yönünde yanlış bir algı oluştuğunu belirtti. Av yasağının sadece açık denizlere giden büyük balıkçıları ve gırgır balıkçılara yönelik olduğuna dikkat çeken Yapıcı, "Kıyıda tekneyle balıkçılık yapanlar bu yasaktan etkilenmiyor. Türkiye’de 18 bin balıkçı var. Bunun 16 bin tanesi kıyı balıkçısı ve her gün taze balık piyasaya sürülüyor. Ege Denizi’nde sardalya bitmiyor. Bu açıdan çok zengin. Biz bu etkinlikte halkımızı bilgilendirerek daha fazla balık tüketmelerini sağlayacağız. Japonya’da kişi başına 20 kilo balık düşerken Türkiye’de 7-8 kilo düşüyor. Bu çok az. Deniz balıkçılığını teşvik etmek ve vatandaşlarımıza deniz balığı yedirmeyi amaçlıyoruz" dedi.
Sardalyanın faydaları
Protein açısından zengindir. Sadece 85 gram sardalyada 23 gram protein vardır.
Vücudu iltihaplanmalardan koruyan yağ asitleri açısından zengin bir kaynaktır.
B12 ve D vitamini, kalsiyum ve selenyum açısından çok zengindir.
Kemik ve diş sağlığı için çok önemli olan kalsiyum da sardalyada bolca bulunur. Sadece 56 gram sardalyada 217 mg kalsiyum vardır.
Yüksek Omega 3 asitlerinin yapılan araştırmalara göre depresyona karşı iyi geldiği tespit edilmiştir.
Yüksek protein ve sağlıklı yağ içeriği, kan şeker emilimini yavaşlatarak, kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olur.
Yüksek protein ve yağ içeriği sizi uzun süre tok tutarak, kilo dengenizi korumaya yardımcı olur.
Dip balığı değildir, toksin ve metal içermez.
Kalp için iyidir, kolesterol ve kan basıncını düşürür.
Renkli bayram
Güzelbahçe Belediyesi ev sahipliğinde İzmir Valiliği, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü, Su Ürünleri Kooperatifi Merkez Birliği, İzmir Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği, İzmir Balıkçı İş Adamları Derneği, Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği, İzmir Ticaret Odası, Deniz Ticaret Odası ve üniversitelerin desteğiyle Tarım Artı Organizasyon tarafından düzenlenecek Ulusal Deniz ve Balıkçılık Bayramı renkli görüntülere sahne olacak. Bayramda balık tutma, olta bağlama, ağ onarma yarışmaları, kıyı temizliği, denizdibi temizliği, konserler, şovlar ve paneller yer alacak. Deniz ve balıkçılık sektör temsilcileri ikili iş görüşmeleri fırsatı yakalayacak. Sektördeki yeni ürün ve hizmetler de ilk kez görücüye çıkacak.
En Çok Okunan Haberler
Muğla Valisinden Başkan Aras’a ziyaret
Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ı ziyaret etti. Vali İdris Akbıyık’ın yanı sıra Muğla protokolü Başkan Aras’a hayırlı olsun ziyaretlerinde bulunmaya devam ediyor.
Keşan'da uyuşturucu operasyonlarında yoğunluk
Edirne'nin Keşan ilçesinde uyuşturucu maddeyle mücadele kapsamında yapılan operasyonlara ağırlık veriliyor.
Nilüferl'de miniklerden renkli gösteriler
Nilüfer Belediyesi Burak Berk Anaokulu öğrencileri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı coşku içinde kutladı. Öğrenciler bayram için hazırladıkları gösterileri başarıyla sergileyerek izleyenlerden alkışları topladı.
Manisa'da Büyükşehir MCBÜ işbirliği
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Rektör Danışmanları Profesör Doktor Beyhan Cengiz Özyurt, Doktor Öğretim Üyesi Mehmet Ali Yüksel ve Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Cenk Yoldaş’ı konuk etti. Ziyarette, Mayıs ayında üniversitede düzenlenecek olan Bahar Şenliklerinde, Büyükşehir Belediyesi ve MCBÜ arasında sağlanacak işbirliği hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
Kocasinan’da 3 gün sürecek çocuk şenlikleri başladı
Kocasinan Belediyesi, Kocasinan Kaymakamlığı ve Kocasinan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle hazırlanan ve 3 gün sürecek olan ‘Çocuk Şenliği’ başladı. Tüm dünya çocuklarının bayramını kutlayan Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, “Bütün gayretimiz, vatandaşlarımızı daha mutlu etmek içindir” dedi.
Muğla Valisinden Başkan Aras’a ziyaret
Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ı ziyaret etti. Vali İdris Akbıyık’ın yanı sıra Muğla protokolü Başkan Aras’a hayırlı olsun ziyaretlerinde bulunmaya devam ediyor.