Dünyanın 7.üreticisi


Başbakan Erdoğan, Akkök Şirketler Grubu'na bağlı Aksa fabrikasının Yalova'nın Çiftlikköy ilçesine bağlı Taşköprü mevkiinde inşa ettiği karbon elyaf tesislerini açtı. Geçmişte dünya ekonomilerine yön veren demir ve çeliğin yerini karbon elyafa bıraktığına dikkat çeken Erdoğan, "AB'nin kuruluşuna baktığınızda iki kelimeyi görürsünüz; demir ve çelik birliğini görürsünüz. İki kelimeyle süreç devam etmiştir. Bugün dünyanın en büyük barış ve dayanışma projesi olarak gösterilen bir sürecin adı olmuştur. Demir ve çeliğin üretim ve ticaretteki önemi o denli ortaya çıkmış ki, aynı zamanda ülkelerin kalkınmasında belirleyici rol oynamıştır. Ama şimdi artık bu büyük egemenliğini karbon elyafa kaptırdığını, elyafın dünyanın geleceğini şekillendirdiğini görüyoruz. Karbon elyaf çelikten 3 kat kuvvetli, 4,5 kat daha hafif. Uzay ve havacılık sektöründen otomotive, rüzgar enerjisinden inşaat sektörüne kadar hemen her alanda karbon elyaf kullanılmaya başlandı" şeklinde konuştu.

"FATİH SULTAN MEHMET KÖPRÜSÜNÜN HALATLARI KARBON ELYAF"

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün halatlarının karbon elyaftan yapıldığının altını çizen Erdoğan, dünyanın geleceğine yön veren böyle bir sektöre Türkiye'nin de dahil olmasına sevindiğini söyledi. Erdoğan, "Halkımızın büyük kısmının, ben de dahil olmak üzere, Fatih Sultan Mehmet köprüsü halatlarını çekenin karbon elyaf olduğunu hatırlatmak isterim. Dünyanın geleceğine yön verecek böyle önemli bir sektöre Türkiye'nin girmesinden heyecan duyuyorum. AKSA'nın hedefin dünya üretiminin yüzde 10'u olarak belirlenmesinden memnuniyet duydum. Böyle stratejik bir sektörde AKSA'nın büyük bir yatırımı gerçekleştirmesi Türkiye adına gurur vesilesidir. AKSA, 2003-2010 arasında 456 milyon dolarlık bir yatırımı Türkiye'ye kazandırdı. 2009 yılında küresel krizin en ağır seyrettiği bir dönemde AKSA tek işçiyi çıkarmazken, yeni istihdamlar sağladı. AR-GE yatırımlarında da çok büyük başarı kaydetti" diyerek, AKSA yöneticilerini tebrik etti.

TÜRKİYE KARBON ELYAF ÜRETEN 7. ÜLKE OLDU

NASA'nın bazı araçları ile Formula 1'de yarışan araçlarda kullanılan ve inşaat sektörü tarafından da son yıllarda kullanılmaya başlanan karbon elyaflar, Yalova haricinde dünyada 6 yerde yapılıyor. Son teknoloji tesiste ihracata yönelik de üretim yapılacak. Dünyada sadece 35 bin ton üretilebilen ve stratejik öneme sahip bir ürün olarak kabul edilen karbon elyaf, global pazarda sadece Japonya, ABD, Almanya, Fransa, İngiltere Macaristan, Çin ve Tayvan tarafından imal ediliyor. NASA'nın yanı sıra Boeing ve Airbus gibi havacılık firmalarının da uçaklarında kullandığı karbon elyaf teknolojisi diğer ülkelere satılmayarak sır gibi saklanıyor. Ürün portföyünü genişletmek ve katma değerli ürünlerini artırmak maksadıyla karbon elyaf yatırımı yapan AKSA, dünyada sadece 8 ülkede üretilen uzay çağı teknolojisinin hammaddesi karbon elyafı Türkiye'de üreterek, ülkemizin adını dünya karbon ligine yazdırdı. Kendi teknolojisini oluşturan ve bunu bir ilke haline getiren AKSA'nın 2006 yılında pilot üretimine başladığı karbon elyaf yüzde 100 Türk mühendislerinin ürünü. AKSA, 2009 yılının ikinci yarısı itibariyle yılda 1500 tonluk üretim kapasiteli hattında AKSACA markası ile dünya pazarı için karbon elyaf üretimine başlamış durumda.


182 defa okundu.
Yorum Ekle
Yazıcıya Yolla
Arkadaşına Gönder
23.07.2010 21:54:58
"admin" yazdı.


  çevreci23.07.2010 22:23:33 
 Aksa nın yalanı ortaya çıktı.Şu an karbon elyafı üretebiliyorsa termik santrale ihtiyacı yok demektir.Doğalgazla çalışan santral enerji ihtiyacını karşılıyorsa termik santral istemenin tek nedeni daha çok para kazanmak ve termik antralden ürettiği elektriktende ek para kazanmak.Yalova aksanın elinde oyuncak olmamalı.Termik santrale hayır diyenler aksanın karbon elyafı üretmesine hayır demiyor.